Забележителности

Добротица се слави с няколко забележителности, като някои от тях са уникални за Добруджа.

 

 

 

 

1. Храмът „Св. Св. Кирил и Методи” и „кенотафите” /кенос – празен, тафос – гроб/ – символичните погребения в църковния двор на войници, загинали далеч от родното място. В много села има паметници на загиналите във войните, но такива символични погребения с кръстове с изписани имена над гробовете има само тук, което е повторение на традицията на древните траки.

сн 4. Църквата с кенотафите символични гробове

сн.5 Бабаджановата чешма

 

 

2. Бабаджановата чешма, намираща се в близост до Преселската махала и стихотворението „Вода”, издълбано на титулния камък над чучура й. В Добруджа има много чешми с посвещения и надписи, но тази е единствената чешма със стихотворение.

 

 

 

3. Поляни с див божур – много са, огромни са и са прекрасни.
Намират се на юг от селото в гората. Заслужава си да се видят, макар че това може да стане само през май, когато цъфтят божурите.

 

сн.8 Поляна с див божур в околносттите на сеелото

сн.9 Острата скала

 

 

4. Острата скала – природен феномен в близост до селото. Останала е от най-дълбока древност. Казват, че е била на мястото си преди пирамидите в Египет. Наистина е огромна и се е превърнала в символ на вечността и самотата.

Близки маршрути:
Биосферен резерват „Сребърна“. Намира се на около 15 км. от Добротица. Има екопътека, която обикаля езерото.
Гр. Силистра. Намира се на около 36 км. от селото.
Село Малък Преславец , известно с блатото си, където са наблюдавани 147 вида птици, разнообразна растителност и животински свят. Блатото край Малък преславец е най-голямата колония на Бяла водна лилия в България.
Тракийската гробница в с. Свещари. Намира се на около 50 км. от село Добротица

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

Recent Comments